О ШКОЛИ

Основна школа у Косанчићу основана је давне 1892. године као друга школа у Пусторечком крају (прва је основана у Бојнику 1890. године), а основали су је Војвођани који су се у Косанчић доселили око 1882. године.

Први учитељ  Давидовић радио је до 1894. године када га замењује Петар Ђаковић.

Школа је са радом почела у просторијама данашње Месне заједнице. Први ученици (Душан Живковић, Драго Сретић, Василије Бојић, и др) су у школу доносили и троношце. Деца из околних села нису долазила у школу јер је у густим  шумама било вукова и дивљих свиња.

Школа је за време Топличког устанка 1917. год. била спаљена да би после Првог светског рата почела са радом у новој школској згради која је саграђена на месту на коме се и данас налази школа.

Са капитулацијом Југославије 1941. школа престаје са радом, али су њени учитељи и даље активни све до 17. фебруара 1942. када су је са целокупном архивом спалили Бугари. Настава се потом изводи по приватним кућама, а пред крај рата у Стубли јер тамошња школа није била штећена.

Захваљујући иницијативи учитеља и добровољности мештана школске 1949/1950. израђена је нова школска зграда. Исте године Народни срез лесковачки доноси решење о оснивању осмогодишње школе у Косанчићу.

Од оснивања школе, 1892, па све до 04.09.1959. год. школа је радила под називом Основна школа у Косанчићу, а онда је тог 4. септембра Народни одбор тадашње општине Косанчић донео решење о новом називу школе. Школа је добила име по народном хероју погинулом у Другом светском рату и од тога дана до данас носи име Основна школа „Стојан Љубић“, Косанчић.

Први директор школе био је Александар Спасић, а школу је тада похађало око 200 ученика. У састав основне школе ушла су истурен одељења у Стубли, Кацабаћу, Горњем Бријању, Ћуковцу и Граници. Школске 1991/92. припаја јој се и осмогодишња школа у Горњем Брестовцу са истуреним одељењима у Славнику и Магашу.

Оно чиме се ова школа посебно поноси је податак да је школске 1984/85. год. проглашена најуређенијом школом у Србији.

ОШ „Стојан Љубић“ тренутно похађа 320 ученика.

 

Аутор текста

Милица Видановић, наставница српског језика

(коришћен је материјал из монографије школе учитељице Снежане Милошевић)

Advertisements

5 thoughts on “О ШКОЛИ

  1. Davne 1952/53 godine ,pohadjao sam Vasu osnovnu skolu u Kosancicu, do 1957/58 kada sam presao u Paracin.Dane provedene u najlepsoj skoli 1984/85 posebno me cini ponosnim .Sada zivim u Beogradu ,kao penzionisani profesor umetnosti i afirmisani akademski vajar.Veliki pozdrav ucenicima i kolektivu osovne skole >Stojan Ljubic>! Slobodan Dane Stojanovic Beograd.

    • Поштовани господине Стојановићу,
      Драго нам је да Вам је Ваша и наша школа остала у лепом сећању. Са задовољством и радошћу Вас позивамо да нас посетите!
      Срдачан поздрав!

  2. Niste napisali koje bio direktor kada je skola bila najuredjenija te davne 1984/85 , to je bitno zato sto je on to doprineo . Bio je to Milutin Jovanovic moj deda , direktor je bio 16 godina. Zena mu je bila moja baba Ljiljana Jovanovic koje je bila uciteljica . Veliki pozdrav za osnovnu skolu Stojan Ljubic :*

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s